Що таке бронежилет? Які є види бронежилетів?

Що таке бронежилет? Які є види бронежилетів?

08.05.2024
0

Бронежилет — це один з найбільш важливих елементів захисту тіла, який використовується військовими, правоохоронцями, громадянами, що потребують особистої безпеки. Вони забезпечують захист від куль, уламків, ножових поранень та інших потенційно небезпечних ситуацій. Протягом останніх десятиліть бронежилети перетворилися на складний та інноваційний продукт, що вдосконалюється з кожним роком завдяки передовим технологіям та дослідженням.

Орієнтуватись в різних видах бронежилетів важливо щоб правильно і раціонально вибрати бронежилет, саме під свої завдання та ситуацію. Це особливо актуально в наш військовий час, коли бронежилет — це основа збереження життя і здоров'я бійця.

Бронежилети життєво необхідні для військових, адже в умовах інтенсивних бойових дій вони підвищують шанси зберегти життя та здоров’я. Варто розуміти, що найкращий варіант — це індивідуальний підбір певного виду бронежилета бійцем, відповідно до своєї бойової роботи, обстановки, фізичного стану та статури. Штатний бронежилет не може забезпечити максимальну рівновагу між захистом та комфортом.

Бронежилет — це комплекс тактичного спорядження, що захищає власника від вогнепальної зброї різного типу, уламків снарядів, мін та гранат. Також є окремі види бронежилетів, які захищають від колюче-ріжучих поранень.

З чого складається бронежилет?

З чого складається бронежилет? Узагальнено він має такі основні частини:

  • Чохол, який має кишені для розміщення бронеплит на спині та грудях, й оснащений засобами регулювання і комфортного розміщення бронежилета на статурі бійця.
  • Бронеплити. Найважливіший елемент бронежилета, який визначає його клас захисту. Вага бронеплит залежить від класу захисту та матеріалу з якого вони зроблені. Чим більший клас захисту, тим важчі бронеплити. Скажімо, стальні бронеплити 3-го класу легші за стальні бронеплити 4-го класу захисту.
  • Демпфер бронежилета або підкладка. Знаходиться на внутрішньому боці бронежилета. Його функція — це поглинання кінетичної енергії від куль чи осколків, забезпечує вентиляцію та підвищує комфорт носіння.

Які є види бронежилетів?

Щоб ефективно розглянути різні види бронежилетів, потрібно погрупувати їх за якоюсь головною ознакою. Єдиної та стандартизованої класифікації бронежилетів за видами немає. В ЄС, США, Китаї, навіть в окремих країнах є свої особливості. Тому, для кращого розуміння, зробимо узагальнену класифікацію різновидів бронежилетів за різними ознаками.

Першою ознакою класифікації візьмемо клас захисту бронежилета. Це одна з основних характеристик. Саме клас захисту бронежилету, показує від якого типу боєприпасів захищає бронежилет. Ми розглянемо види бронежилетів за класом захисту, відповідно до українського стандарту ДСТУ 8782:2018.

1. Види бронежилетів за класом захисту

  • Бронежилет 1-го класу захисту важить близько 5 кілограми. Бронежилети 1-го класу, як правило, мають м’який бронепакет з поліетилену високої щільності (НВМПЕ) чи кевлару.
  • Бронежилет 2-го класу захисту важить близько трохи быльше 5 кілограм. Як правило, захист складає м’який бронепакет з поліетилену високої щільності (НВМПЕ) чи кевлару. Хоча, можуть використовуватись і бронеплити.
  • Бронежилет 3-го класу захисту важить близько 6-9 кілограм. Тут вже широко використовуються бронеплити з різних матеріалів.
  • Бронежилет 4-го класу захисту важить близько 10 кілограм (і вище). Головну роль захисту відіграють бронеплити, які можуть бути з різних матеріалів, і, відповідно, вага бронежилету буде коливатися.
  • Вага бронежилету 5-го класу захисту буде коливатися від 9,5 кілограм (і вище). Головну роль захисту відіграють бронеплити Бронежилет 6-го класу захисту важить близько 10 кілограм і вище. Головну роль захисту відіграють бронеплити, вага яких залежить від величини та матеріалу, з якого вони зроблені.

2. Види бронежилетів за типом броні

Мається на увазі матеріал з яких зроблені бронеплити, які знаходяться в кишенях чохла бронежилета. Проте, бронежилет 1 класу захисту, може бути без бронеплит лише з бронепакетом.

  • Тип А.
    Сюди відносяться, так звані «м’які» бронежилети. Як захисний елемент вони мають бронепакет з кевлару або поліетилену високої щільності (НВМПЕ). Вони гнучкі й згинаються в будь-якому напрямку.
  • Тип Б.
    В цьому виді бронежилетів м’який бронепакет поєднується з жорсткими бронеплитами (стальними або керамічними). До цього виду відносяться штатні бронежилети для ЗСУ та взагалі всі бронежилети, які використовують військові під час бойових дій.
  • Тип В.
    До нього відносяться бронежилети, які мають лише жорсткі бронепластини. Фактично — це так звані плитоноски, що являють собою тканинний чохол, в кишені якого вкладають стальні або керамічні бронепластини. В плитоносках немає додаткових елементів захисту. Вони захищають лише груди і спину й легші, ніж повноцінний військовий бронежилет.

3. Види бронежилетів за способом носіння.

До цього виду відносяться всі бронежилети, які надягають на одяг. До цього виду відносяться всі військові бронежилети та переважна більшість бронежилетів правоохоронців. Даний вид може комплектуватися бронепластинами з різних матеріалів та мати різні класи захисту. Відповідно, захищає від широкого спектру калібрів.

Надягаються під одяг, таким чином щоб навколишні не підозрювали про наявність захисту. Даний вид бронежилетів має бронепластини чи бронепакет з кевлару або поліетилену високої щільності (НВМПЕ). Тобто виключно з м’яких та гнучких матеріалів. Такі бронежилети використовуються правоохоронцями та цивільними громадянами, які потребують захисту.

Цей вид бронежилетів має переважно 1 та 2 клас захисту, тобто захищає лише від «пістолетних» калібрів. Водночас, відрізняється невеликою вагою.

Класифікація бронежилетів в Україні.

В Україні існує єдина стандартизована класифікація видів бронежилетів. Це поділ бронежилетів на різні класи захисту, відповідно до стандарту ДСТУ 8782:2018. Класи захисту поділяються від 1-го до 6-го, де 1-й захищає найменше, а 6-й найбільше. Вище, ми детально описали особливості кожного класу.

Також, застосовуються класифікації за способом носіння (бронежилети зовнішнього носіння та бронежилети прихованого носіння) й за типом броні ( тип А, тип Б, тип В). В основному, ці класифікації дають вам можливість краще підібрати конкретний бронежилет, відповідно до ваших потреб.

Отже, ми розглянули різноманітні види бронежилетів, доступних на ринку. Ці види бронежилетів можуть бути вирішальними для захисту життя та здоров'я в умовах бойових дій та інших небезпечних ситуацій. Дослідження цих видів бронезахисту надає корисну інформацію для тих, хто шукає оптимальний захист залежно від конкретних умов і потреб.

Відомості про матеріали, конструкції та рівні захисту допомагають приймати обгрунтовані рішення щодо вибору бронежилета, що найбільш відповідає потребам кожного користувача. Усвідомлення різниці між типами бронежилетів допомагає забезпечити максимальний захист та безпеку в будь-якій ситуації.

Оглядів0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!