Як і який бронежилет вибрати?

Як і який бронежилет вибрати?

27.05.2024
0

Захист від потенційних небезпек і випадкових загроз завжди є пріоритетом для кожної людини, яка цінує своє життя та безпеку. Особливо актуальним це стає на полі бою, де бронежилет є необхідною умовою виживання. Для великої кількості людей, що поповнили склад ЗСУ, Нацгвардії, інші підрозділи Сил оборони України — вибір тактичного спорядження стало зовсім новим досвідом. І цей досвід вимагає знань щоб зробити раціональний та зважений вибір.

Обираючи бронежилет, важливо враховувати ряд факторів, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та комфорту. У цій статті ми розглянемо ключові критерії вибору бронежилета, які допоможуть зробити правильне рішення, відповідно до ваших особистих бойових потреб.

Чому важливо знати, як вибрати бронежилет?

Вибір бронежилета — це не просто вибір тактичного спорядження, типу підсумків, рюкзака чи РПС, хоча вони теж дуже важливі елементи спорядження. Від вдалого вибору бронежилета, буквально залежить ваше життя. Кожен лишній грам ваги, відкритий сантиметр тіла або невідповідний клас захисту бронеплити, може стати фатальним.

Також, розуміння правильного підходу до вибору бронежилета позбавить вас від непотрібної тактичної мішури й необов’язкових витрат. Якщо не до кінця розумієте специфіку своєї бойової роботи, не маєте часу для дослідження всіх фірм виробників бронежилетів — наша стаття для вас. Якщо ви досвідчений солдат і розумієте, що вам потрібно й навіщо — наша стаття теж для вас, адже допоможе підібрати найкращий захист, відповідно до ваших вимог.

Вибір бронежилета: основні критерії

Отже, з чого почати вибір бронежилета? Давайте визначимо перелік критеріїв, на які варто спиратися, вибираючи бронежилет. Щоб їх виділити, потрібно для себе відповісти на ряд питань:

  • Від якої зброї має захищати бронежилет?
  • В яких умовах буде експлуатація?
  • Який характер бойової роботи?
  • Скільки приблизно часу буде носитись бронежилет?

Варто пам’ятати, що основним критерієм від якого залежать всі інші є клас захисту бронежилета.

1. Клас захисту бронежилета

Це здатність бронежилета захищати від певного типу боєприпасів чи холодної зброї. Вам потрібно точно знати, яка номенклатура набоїв найчастіше застосовується на вашій ділянці бойової роботи. Ми розглянемо види бронежилетів за класом захисту, відповідно до українського стандарту ДСТУ 8782:2018.

  • Бронежилет 1-го класу захисту. Захищає від куль “пістолетних” калібрів та уламків. Важить близько 2,5 кілограми. Переваги: невелика вага. Недоліки: захищає лише від від куль “пістолетних” калібрів.
  • Бронежилет 2-го класу захисту. Захищає від куль “пістолетних” калібрів та уламків. Важить близько 3-5 кілограм. Переваги: невелика вага. Недоліки: захищає лише від від куль “пістолетних” калібрів.
  • Бронежилет 3-го класу захисту. Захищає від звичайних набоїв в калібрах 5,45x39мм та 7,62x39. Переваги: захищає від ширшого спектру стрілецької зброї. Недоліки: збільшується вага. Важить близько 6-9 кілограм.
  • Бронежилет 4-го класу захисту. Захищає від набоїв в калібрах 5,45x39, 7,62x39 та 7,62x54. Переваги: захищає від ширшого спектру стрілецької зброї. Недоліки: збільшується вага та вартість бронежилета. Важить близько 10-14 кілограм.
  • Бронежилет 5-го класу захисту. Захищає від набоїв в калібрах 7,62x39 БЗ з бронебійно-запалювальною кулею та 7,62x54. Переваги: захищає від ширшого спектру стрілецької зброї. Недоліки: збільшується вага та вартість бронежилета. Важить близько 14-17 кілограм.
  • Бронежилет 6-го класу захисту. Захищає від ураження набоями 7,62x54 mm, куля бронебійно-запалювальна зі сталевим осердям. Переваги: захищає від ширшого спектру стрілецької зброї. Недоліки: значна вага та вартість бронежилета. Важить близько 9-19 кілограм. (Залежить від ваги плит)

2. Спосіб носіння бронежилета

Ви маєте чітко розуміти навіщо вам бронежилет. Якщо ви цивільна особа або правоохоронець, і маєте потребу захиститись від небезпеки в місті, так щоб це не кидалось в очі — вам потрібен бронежилет, якого не видно під верхнім одягом. Якщо ви солдат на лінії бойового зіткнення, головне для вас — максимальний захист від ураження. Є два основні типи бронежилетів за способом носіння.

До цього виду відносяться всі бронежилети, які надягають на одяг. До цього виду відносяться всі військові бронежилети та переважна більшість бронежилетів правоохоронців. Даний вид може комплектуватися бронепластинами з різних матеріалів та мати різні класи захисту. Відповідно, захищає від широкого спектру калібрів.

Надягаються під одяг, таким чином щоб навколишні не підозрювали про наявність захисту. Даний вид бронежилетів має бронепластини чи бронепакет з кевлару або поліетилену високої щільності (НВМПЕ). Тобто виключно з м’яких та гнучких матеріалів. Такі бронежилети використовуються правоохоронцями та цивільними громадянами, які потребують захисту.

Цей вид бронежилетів має переважно 1 та 2 клас захисту, тобто захищає лише від «пістолетних» калібрів. Водночас, відрізняється невеликою вагою.

3. Матеріал бронепластин бронежилета

Саме бронеплити визначають клас захисту бронежилета та його вагу. Вони можуть бути стальні, керамічні або з поліетилену високої щільності (НВМПЕ). В кожного виду бронеплити є свої особливості, переваги й недоліки. Так, стальні бронеплити мають порівняно більшу вагу, але не бояться ударів, механічних пошкоджень та погодніх умов.

Керамічні бронеплити легші, але вимагають до себе обережнішого ставлення — наприклад, відповідного транспортування щоб уникнути механічних ударів й виникнення мікротріщин. Також «кераміка» руйнується після перших влучань. Ще одна особливість керамічних бронеплит — достатньо висока ціна.

Бронеплити з поліетилену високої щільності (НВМПЕ) легкі, надійно захищають в межах свого класу захисту, мають анатомічну форму, що дозволяє зручно розташувати бронежилет на тілі. Проте, потрібно слідкувати за цілісністю бронеплити щоб унеможливити зниження її захисних властивостей.

4. Вага бронежилета

Вага бронежилета, як правило, залежить від класу захисту. Чим вищий клас захисту, тим важчий бронежилет. Звичайно, вагу можна коректувати, в залежності від бронеплит, якими комплектується бронежилет. Також, мають значення додаткові елементи захисту: модуль захисту шиї та ключиці, модуль захисту паху, стегон. Їх використання збільшує ефективність захисту, але збільшує вагу. Тому тут потрібно зважити баланс між вагою та мобільністю і захистом.

5. Виробник та сертифікація бронежилета

Важливу роль відіграє процес виготовлення та дотримання всіх стандартів якості під час виготовлення чохла бронежилета та бронепластин. Бронежилети зроблені в Україні мають відповідати стандарту ДСТУ 8782:2018.

Вибираючи бронепластини обов’язково поцікавтесь протоколом відстрілу, згідно ДСТУ. Це документ в якому доведено, що броне плита даного класу захисту дійсно витримує ураження певним видом боєприпаса.

В цілому, вибирайте відомі компанії, які працюють не перший рік й мають реальних користувачів серед бійців.

То який же бронежилет вибрати?

Спираючись на наведені критерії, ви маєте для себе вирішити, який клас захисту вам потрібен. Зважаючи, що зараз бронежилет використовують, в основному, на фронті, потрібен клас захисту від 3-го й вище. Далі треба визначитись з матеріалом бронеплит. В багатьох, вибір буде між стальними та керамічними плитами. Зваживши характер своєї бойової роботи, звертайте увагу на додаткові модулі захисту ( шиї, ключиці, стегон, паху).

Досить тяжко знайти ідеальний варіант, що поєднував би високий клас захисту, комфорт й максимальну площу захисту. В цьому випадку можемо порекомендувати бронежилет «Сармат», що є універсальним вибором для штурмовика, піхотинця в обороні, артилериста чи розвідника.

Перш ніж вибирати бронежилет, важливо ретельно проаналізувати ваші потреби та ситуації, в яких ви збираєтесь його використовувати. Це допоможе визначити необхідний рівень захисту та інші параметри. Залежно від мети використання, оберіть бронежилет з відповідним класом захисту.

Врахуйте ваші вимоги до мобільності та комфорту. Важливо, щоб бронежилет не обмежував ваші рухи і був зручним у носінні протягом тривалого часу. розуміння матеріалів та конструкції бронежилета допоможе вам обрати оптимальний варіант з точки зору ваги, захисту та вартості. Виберіть бронежилет, який має зручну посадку для максимального захисту.

Врахувавши ці критерії, ви зможете зробити обдуманий вибір бронежилета, який відповідає вашим потребам та забезпечить необхідний рівень захисту.

Оглядів0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!